Author Topic: how do I recover a HD-H250LAN?!? Can't use the GUI to determine firmware required....  (Read 6773 times)

johnradams

  • Calf
  • *
  • Posts: 11

I have a LinkStation HD-H250LAN which is in the state of "DIAG blinks 6 times", which I understand generally means that the hard drive needs to be reloaded.  Or in fact, the hard drive might be toast, and I need to  install a new hard drive.

 

The serial number of the unit is 45800450412261.  The MAC address appears to be 00.07.40.FB.FD.04

 

The device is auto-switching (does not have the cross-over switch on the back), so I understand that it is not an LS1 device.

 

I am OK with losing the data; I just want the device to work again.

 

I understand that one method of recovery is to re-load the software onto the disk using TFTP.  The instructions that I have seen on this forum tell me to use the GUI to determine the firmware number (eg, does my unit have a MIPS processor or a PowerPC processor).  As the device is not booting, I obviously can't use the GUI.

 

So here are my questions:

 

1. Can the software required be determined from the serial number, or by some other technique?

 

2. Assuming I can learn what software toi reload via TFTP, where can I obtain this software?  I ftp'ed to 24.153.165.234 and looked in "/mnt/array1/share/nas-recovery".  Unfortunately, I don't see a "TFTP Boot Recovery" image for the HD-HxxxLAN product.   Am I missing something?

 

3. If indeed the hard drive is toast, what sort of hard drive will work with this unit?  How large a drive can I install?  It would be nice to gain some space if I do need to replace the drive.

 

If this is as much of a hassle as it already feels like, I suppose I will end up buying another Linksys NAS box (about $100 without drives) and going that route -- which also gives me the option of mirroring.  Maybe the Buffalo linkstation forum will come through for me?!?

 

Thanks.

 

 

 

 


davo

  • Really Big Bull
  • VIP
  • *
  • Posts: 5958

There is no TFTP option for your unit, with 6 flashing LED's the HDD has failed.

You will need a new unit.

PM me for TFTP / Boot Images / Recovery files  LSRecovery.exe file.

johnradams

  • Calf
  • *
  • Posts: 11

Thanks for letting me know; I appreciate your honesty.

 

Now I'll be honest: I'm not very impressed by a device that can't accept replacement parts upon failure.  Hard drive fails and device is rendered useless?  Give me a break.  At least not something designed and built in the past 10 years or so.

 

Anybody have any other suggestion?  It would be nice if I could get my hands on a drive with the LinkStation software already installed, and then just pop that drive into the case.  Even if the drive were small, I could still attach an external USB drive to the unit to provide additional storage space.  Anybody have a spare hard drive with the LinkStation software already installed?  Maybe someone at Buffalo could help out?  Thanks.


davo

  • Really Big Bull
  • VIP
  • *
  • Posts: 5958

Well since the boot loader is located on a flash and not the HDD you can see if it is indeed the HDD is at fault or something else.

 

All you need to do is remove the HDD and power up the unit. (yes without any HDD)

 

If the casing is still operational then the unit should be in EM mode (you can verify this by using the Nas Navigator)

 

If it does appear in EM mode then power it down, get a new disk, reboot the unit and reinstall the firmware.

 

If it does not go into EM mode with the HDD removed then there is literally nothing more you can do.

PM me for TFTP / Boot Images / Recovery files  LSRecovery.exe file.

johnradams

  • Calf
  • *
  • Posts: 11

OK, making progress.  Upon power-up with Rsetset button depressed (with power removed from hard drive), the LEDs look like this:

Power: blinking green

Link/Act; steady green

Disk Full: blinking red

DIAG: blinking red

 

Is my unit in EM mode?

 

The electronics appear operational; the unit shuts down after holding in the power button for a few seconds, etc.

 

What is "Nas Navigator"?  I looked on the "HD-HLAN_CDimage" but there is nothing with that name.

 

Any particular requirement for the hard drive?

 

Thanks!


johnradams

  • Calf
  • *
  • Posts: 11

OK, I found the Nas Naviagtor software on the Buffalo site.  How do I know which firmware to use?  I've still got the device open; how do I identify which processor I've got so I know whether to use the 1.x or 2.x firmware?  thanks


johnradams

  • Calf
  • *
  • Posts: 11

I've reset the device by holding down the reset button while powering up (this is the technique, right?).

 

I understand the device should now have an IP of 192.168.11.150    Can I expect it to respond to ping at this point?


davo

  • Really Big Bull
  • VIP
  • *
  • Posts: 5958

first things first...... If you run the nas navigator software does if detect the Linkstation? (make sure ALL your anti virus and firewall software is disabled) There is no point in going to step 14 when you haven't passed step 3 :P

 

FYI: you have a Linkstation II.

PM me for TFTP / Boot Images / Recovery files  LSRecovery.exe file.

johnradams

  • Calf
  • *
  • Posts: 11

I've run the Navigator software, but since the installer (Inst.exe) doesn't work, I have little faith in it.  That's why I asked about responding to a ping (try something simple!).  I did run the NasNavi2.exe and it failed to find the device; but as noted I was unable to "properly install" the Navigator, so I don't know what should have happened.  The version of NasNavi2.exe that I downloaded is dated 5-21-2010 at 2:52 PM; I got it from the standard download place on the Buffalo website.

 

As noted in an earlier post, the device does seem to be operating in a sane manner, as the buttons are responsive, and the fan seems to adjust speeds as if it were being managed intelligently by firmware.

 

I tried telneting to 192.168.11.150:1234 as noted on another forum.  But I repeat the question: shouldn't the device respond to a ping on 192.168.11.150?

 

thanks


johnradams

  • Calf
  • *
  • Posts: 11

OK; thanks for confirming that I have a LinkStation 2.  Still awaiting advice/insight on what I should expect the device to be doing.

 

I suppose that at this point, if the device won't respond to a ping on 192.168.11.150, then the device has been "rendered a brick by poor design".  If the electronics are functioning properly, which they certainly appear to be, then the inability to recover is, well, most unfortunate.

 

[sarcastic] Thanks for the brick, guys. [/sarcastic]


davo

  • Really Big Bull
  • VIP
  • *
  • Posts: 5958

you have yet to confirm what i asked. When you remove the HDD, power it on, connect it to your network and run the nas navigator, does it detect the unit at all?!

PM me for TFTP / Boot Images / Recovery files  LSRecovery.exe file.

johnradams

  • Calf
  • *
  • Posts: 11

Thanks for following up.   As I stated in my post on 09-21-2010 01:53 PM :

 


I've run the Navigator software, but since the installer (Inst.exe) doesn't work, I have little faith in it. That's why I asked about responding to a ping (try something simple!). I did run the NasNavi2.exe and it failed to find the device; but as noted I was unable to "properly install" the Navigator, so I don't know what should have happened. The version of NasNavi2.exe that I downloaded is dated 5-21-2010 at 2:52 PM; I got it from the standard download place on the Buffalo website.

 

As noted in an earlier post, the device does seem to be operating in a sane manner, as the buttons are responsive, and the fan seems to adjust speeds as if it were being managed intelligently by firmware.

 

I tried telneting to 192.168.11.150:1234 as noted on another forum. But I repeat the question: shouldn't the device respond to a ping on 192.168.11.150?


 


davo

  • Really Big Bull
  • VIP
  • *
  • Posts: 5958

run the nasnavi.exe

why would it respond to a ping on 192.168.11.150? surely your network is using a different subnet hense your DHCP server will give it a different IP address.

PM me for TFTP / Boot Images / Recovery files  LSRecovery.exe file.

johnradams

  • Calf
  • *
  • Posts: 11

I understand that after a hard reset, the device sets itself to 192.168.11.150.  As instructed elsewhere, I have the device connected directly to a PC, which has its IP set to 192.168.11.1.   Neither device is connected to my local subnet.

 

I downloaded NasNavigator 2.2.28 from the Buffalo website, and it contains NasNavi2.exe (not just plain NasNavi.exe).

 

I did find this page on the Buffalo site:   http://site2.buffalotech.com/support/downloads-product2.php   which has downloads specific to the HD-H250LAN.  But this page does not list a "NasNavigator" software.

 

So I then went back to the main download page, and found (and downloaded) version 1.00 of the Nas Navigator Utility (dated 12-29-2006).  After running the installer, I am able to run NasNavigator 1.00.

 

NasNavigator 1.00 is not able to "find" the HD-H250LAN which is connected to my computer.  However, I don't have much faith in the NasNav 1.00 utility, as many of the menu options appear to do nothing.  Thus, it seems broken anyway.


Can you please answer these 2 simple questions:

 

1. After a full reset of the HD-H250LAN, does the device assign itself address 192.168.11.150?

2. After said reset, it is normal for the device to respond to pings?

 

Thanks.

 

 

 


davo

  • Really Big Bull
  • VIP
  • *
  • Posts: 5958

 


johnradams wrote:


Can you please answer these 2 simple questions:

 

1. After a full reset of the HD-H250LAN, does the device assign itself address 192.168.11.150?

2. After said reset, it is normal for the device to respond to pings?

 

Thanks.

 

 

 


 

1. yes or it may get a 169.254.x.x address

2. yes but as i said above it may not be on 11.150

 

if the nas navigator cannot see it then there is NOTHING you can do. your sure all your anti virus and firewall software is off?

PM me for TFTP / Boot Images / Recovery files  LSRecovery.exe file.