Author Topic: Buffalo TS5410D130 TeraStation LOG / backup failure  (Read 1178 times)

MarijnH

  • Calf
  • *
  • Posts: 1
Buffalo TS5410D130 TeraStation LOG / backup failure
« on: November 14, 2018, 04:25:34 am »
Hello, on a regular base the backup to the NAS is failing (NovaBACKUP unable to read / write / access the NAS). Looking at the log of the NAS I see a specific entry in the log.

Nov 14 01:12:02 TS5410D130 buffalog[21429] smbprotocount: ERROR: smb status recording failed: AttributeError: 'NoneType' object has no attribute 'group'

I also see the following entry in the LOG

Nov 14 07:48:01 TS5410D130 S40B_update_notifications.sh: old xml file found. deleting...
Nov 14 07:48:13 TS5410D130 nasapi[18857] - RsyncController - __load_rsync_modules - INFO- File /etc/melco/rsync_modules not found. Continue.
Nov 14 07:48:14 TS5410D130 S40B_update_notifications.sh: user_agent='0x00002032 TS5410D EU 8857EEB7B132 4.00-0.36-BuffaloNAS5&ggc102A3B00940000000000))))777700010030))))A22g30320011g000000)00ggfYYP6YVz4)00100000000000000&48eda0fc90252e50fe0bfa94eee64cdb'
Nov 14 07:48:16 TS5410D130 S40B_update_notifications.sh: reset smbprotocount
Nov 14 07:48:16 TS5410D130 buffalog[31593] smbprotocount: ERROR: counter reset failed: AttributeError: 'NoneType' object has no attribute 'group'
Nov 14 07:48:18 TS5410D130 S40B_update_notifications.sh: starting f/w cheking process ...
Nov 14 07:48:18 TS5410D130 S40B_update_notifications.sh: step1 result=0
Nov 14 07:48:18 TS5410D130 S40B_update_notifications.sh: version_is_latest
Nov 14 07:48:18 TS5410D130 S40B_update_notifications.sh: deleting from lcd...
Nov 14 07:50:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 0.89 1.03 1.10 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 08:00:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 1.10 1.05 1.06 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 08:10:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 0.05 0.30 0.68 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 08:12:02 TS5410D130 buffalog[5664] smbprotocount: ERROR: smb status recording failed: EOFError: 
Nov 14 08:16:04 TS5410D130 fanctld.sh: temp0=54

Can anybody tell me what this means, if this can be a / the problem for backup failure and how I can fix this?

Below todays complete system log;

Nov 14 00:00:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 0.00 0.02 0.05 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 00:10:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 0.01 0.13 0.12 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 00:13:26 TS5410D130 fanctld.sh: temp0=52
Nov 14 00:13:56 TS5410D130 fanctld.sh: RecordFanRpm fan_input_value[0]=slow
Nov 14 00:13:56 TS5410D130 fanctld.sh: fan0=slow->1608
Nov 14 00:20:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 0.01 0.09 0.12 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 00:30:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 0.00 0.02 0.07 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 00:40:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 0.05 0.04 0.05 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 00:43:35 TS5410D130 fanctld.sh: temp0=52
Nov 14 00:44:05 TS5410D130 fanctld.sh: RecordFanRpm fan_input_value[0]=slow
Nov 14 00:44:05 TS5410D130 fanctld.sh: fan0=slow->1598
Nov 14 00:50:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 0.76 0.33 0.15 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 01:00:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 0.02 0.06 0.09 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 01:00:01 TS5410D130 diskmon: *** diskmon_exec.sh () ***
Nov 14 01:10:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 0.41 0.34 0.23 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 01:12:02 TS5410D130 buffalog[21429] smbprotocount: ERROR: smb status recording failed: AttributeError: 'NoneType' object has no attribute 'group'
Nov 14 01:13:44 TS5410D130 fanctld.sh: temp0=56
Nov 14 01:14:14 TS5410D130 fanctld.sh: RecordFanRpm fan_input_value[0]=slow
Nov 14 01:14:14 TS5410D130 fanctld.sh: fan0=slow->1608
Nov 14 01:20:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 0.64 0.42 0.30 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 01:30:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 0.53 0.39 0.34 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 01:40:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 0.03 0.23 0.30 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 01:43:54 TS5410D130 fanctld.sh: temp0=55
Nov 14 01:44:24 TS5410D130 fanctld.sh: RecordFanRpm fan_input_value[0]=slow
Nov 14 01:44:24 TS5410D130 fanctld.sh: fan0=slow->1605
Nov 14 01:50:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 0.49 0.46 0.40 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 02:00:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 0.76 0.64 0.52 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 02:10:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 0.52 0.45 0.48 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 02:12:03 TS5410D130 buffalog[4660] smbprotocount: ERROR: smb status recording failed: AttributeError: 'NoneType' object has no attribute 'group'
Nov 14 02:14:05 TS5410D130 fanctld.sh: temp0=56
Nov 14 02:14:35 TS5410D130 fanctld.sh: RecordFanRpm fan_input_value[0]=slow
Nov 14 02:14:35 TS5410D130 fanctld.sh: fan0=slow->1595
Nov 14 02:20:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 0.36 0.39 0.45 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 02:30:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 1.65 1.33 0.91 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 02:40:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 1.27 1.18 1.02 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 02:44:15 TS5410D130 fanctld.sh: temp0=59
Nov 14 02:44:45 TS5410D130 fanctld.sh: RecordFanRpm fan_input_value[0]=slow
Nov 14 02:44:45 TS5410D130 fanctld.sh: fan0=slow->1608
Nov 14 02:50:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 1.13 1.09 1.05 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 03:00:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 1.39 1.18 1.09 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 03:10:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 1.53 1.31 1.18 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 03:12:02 TS5410D130 buffalog[20539] smbprotocount: ERROR: smb status recording failed: AttributeError: 'NoneType' object has no attribute 'group'
Nov 14 03:14:25 TS5410D130 fanctld.sh: temp0=60
Nov 14 03:14:55 TS5410D130 fanctld.sh: RecordFanRpm fan_input_value[0]=slow
Nov 14 03:14:55 TS5410D130 fanctld.sh: fan0=slow->1598
Nov 14 03:20:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 0.86 1.00 1.09 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 03:30:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 0.96 1.02 1.05 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 03:40:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 1.14 1.11 1.07 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 03:44:35 TS5410D130 fanctld.sh: temp0=59
Nov 14 03:45:05 TS5410D130 fanctld.sh: RecordFanRpm fan_input_value[0]=slow
Nov 14 03:45:05 TS5410D130 fanctld.sh: fan0=slow->1596
Nov 14 03:50:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 1.58 1.32 1.18 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 04:00:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 1.00 1.08 1.14 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 04:10:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 0.89 1.02 1.09 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 04:12:02 TS5410D130 buffalog[4232] smbprotocount: ERROR: smb status recording failed: AttributeError: 'NoneType' object has no attribute 'group'
Nov 14 04:14:45 TS5410D130 fanctld.sh: temp0=59
Nov 14 04:15:15 TS5410D130 fanctld.sh: RecordFanRpm fan_input_value[0]=slow
Nov 14 04:15:15 TS5410D130 fanctld.sh: fan0=slow->1607
Nov 14 04:20:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 0.89 1.08 1.11 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 04:30:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 1.00 1.07 1.10 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 04:40:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 1.07 1.09 1.11 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 04:44:55 TS5410D130 fanctld.sh: temp0=59
Nov 14 04:45:25 TS5410D130 fanctld.sh: RecordFanRpm fan_input_value[0]=slow
Nov 14 04:45:25 TS5410D130 fanctld.sh: fan0=slow->1596
Nov 14 04:50:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 0.98 1.05 1.08 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 05:00:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 1.15 1.09 1.11 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 05:10:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 0.94 0.99 1.07 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 05:12:02 TS5410D130 buffalog[20085] smbprotocount: ERROR: smb status recording failed: AttributeError: 'NoneType' object has no attribute 'group'
Nov 14 05:15:05 TS5410D130 fanctld.sh: temp0=59
Nov 14 05:15:35 TS5410D130 fanctld.sh: RecordFanRpm fan_input_value[0]=slow
Nov 14 05:15:35 TS5410D130 fanctld.sh: fan0=slow->1606
Nov 14 05:20:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 0.99 1.11 1.12 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 05:30:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 1.38 1.17 1.14 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 05:40:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 0.98 1.05 1.09 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 05:45:15 TS5410D130 fanctld.sh: temp0=59
Nov 14 05:45:45 TS5410D130 fanctld.sh: RecordFanRpm fan_input_value[0]=slow
Nov 14 05:45:45 TS5410D130 fanctld.sh: fan0=slow->1607
Nov 14 05:50:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 1.24 1.08 1.08 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 06:00:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 1.17 1.27 1.19 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 06:10:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 1.13 1.10 1.13 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 06:12:02 TS5410D130 buffalog[3431] smbprotocount: ERROR: smb status recording failed: AttributeError: 'NoneType' object has no attribute 'group'
Nov 14 06:15:25 TS5410D130 fanctld.sh: temp0=59
Nov 14 06:15:55 TS5410D130 fanctld.sh: RecordFanRpm fan_input_value[0]=slow
Nov 14 06:15:55 TS5410D130 fanctld.sh: fan0=slow->1605
Nov 14 06:20:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 1.08 1.06 1.10 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 06:30:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 1.18 1.09 1.09 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 06:40:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 1.04 1.22 1.17 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 06:45:35 TS5410D130 fanctld.sh: temp0=59
Nov 14 06:46:05 TS5410D130 fanctld.sh: RecordFanRpm fan_input_value[0]=slow
Nov 14 06:46:05 TS5410D130 fanctld.sh: fan0=slow->1607
Nov 14 06:50:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 1.25 1.12 1.13 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 07:00:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 0.99 1.11 1.13 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 07:10:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 0.87 1.05 1.11 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 07:12:02 TS5410D130 buffalog[19252] smbprotocount: ERROR: smb status recording failed: AttributeError: 'NoneType' object has no attribute 'group'
Nov 14 07:15:45 TS5410D130 fanctld.sh: temp0=61
Nov 14 07:16:15 TS5410D130 fanctld.sh: RecordFanRpm fan_input_value[0]=slow
Nov 14 07:16:15 TS5410D130 fanctld.sh: fan0=slow->1606
Nov 14 07:20:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 1.29 1.28 1.20 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 07:30:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 0.93 1.09 1.16 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 07:40:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 1.22 1.11 1.11 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 07:45:55 TS5410D130 fanctld.sh: temp0=61
Nov 14 07:46:25 TS5410D130 fanctld.sh: RecordFanRpm fan_input_value[0]=slow
Nov 14 07:46:25 TS5410D130 fanctld.sh: fan0=slow->1608
Nov 14 07:48:01 TS5410D130 S40B_update_notifications.sh: old xml file found. deleting...
Nov 14 07:48:13 TS5410D130 nasapi[18857] - RsyncController - __load_rsync_modules - INFO- File /etc/melco/rsync_modules not found. Continue.
Nov 14 07:48:14 TS5410D130 S40B_update_notifications.sh: user_agent='0x00002032 TS5410D EU 8857EEB7B132 4.00-0.36-BuffaloNAS5&ggc102A3B00940000000000))))777700010030))))A22g30320011g000000)00ggfYYP6YVz4)00100000000000000&48eda0fc90252e50fe0bfa94eee64cdb'
Nov 14 07:48:16 TS5410D130 S40B_update_notifications.sh: reset smbprotocount
Nov 14 07:48:16 TS5410D130 buffalog[31593] smbprotocount: ERROR: counter reset failed: AttributeError: 'NoneType' object has no attribute 'group'
Nov 14 07:48:18 TS5410D130 S40B_update_notifications.sh: starting f/w cheking process ...
Nov 14 07:48:18 TS5410D130 S40B_update_notifications.sh: step1 result=0
Nov 14 07:48:18 TS5410D130 S40B_update_notifications.sh: version_is_latest
Nov 14 07:48:18 TS5410D130 S40B_update_notifications.sh: deleting from lcd...
Nov 14 07:50:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 0.89 1.03 1.10 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 08:00:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 1.10 1.05 1.06 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 08:10:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 0.05 0.30 0.68 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 08:12:02 TS5410D130 buffalog[5664] smbprotocount: ERROR: smb status recording failed: EOFError: 
Nov 14 08:16:04 TS5410D130 fanctld.sh: temp0=54
Nov 14 08:16:34 TS5410D130 fanctld.sh: RecordFanRpm fan_input_value[0]=slow
Nov 14 08:16:34 TS5410D130 fanctld.sh: fan0=slow->1610
Nov 14 08:20:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 0.35 0.30 0.49 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 08:30:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 0.01 0.06 0.27 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 08:40:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 0.13 0.04 0.15 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 08:46:13 TS5410D130 fanctld.sh: temp0=53
Nov 14 08:46:43 TS5410D130 fanctld.sh: RecordFanRpm fan_input_value[0]=slow
Nov 14 08:46:44 TS5410D130 fanctld.sh: fan0=slow->1598
Nov 14 08:50:01 TS5410D130 nas_status.sh: loadavg= 0.95 0.39 0.23 : CPU Utilization= 1%
Nov 14 08:56:46 TS5410D130 nasapi[18857] - generic - get_cpu_mem_info - INFO- start get_cpu_mem_info()
Nov 14 08:56:46 TS5410D130 nasapi[18857] - generic - get_cpu_mem_info - INFO- mem_usage_rate = 11, cpu_usage_rate = 62
Nov 14 08:57:07 TS5410D130 nasapi[18857] - auth - login - INFO- login: user="admin", timeout=never.
Nov 14 08:57:11 TS5410D130 nasapi[18857] - generic - get_cpu_mem_info - INFO- start get_cpu_mem_info()
Nov 14 08:57:11 TS5410D130 nasapi[18857] - generic - get_cpu_mem_info - INFO- mem_usage_rate = 11, cpu_usage_rate = 64
Nov 14 08:58:29 TS5410D130 nasapi[18857] - system - checkUpdate - INFO- debug=0, server_url=None
Nov 14 08:58:29 TS5410D130 update_notifications.sh: Not boot process now. cannot register to cron...
Nov 14 08:58:29 TS5410D130 update_notifications.sh: old xml file found. deleting...
Nov 14 08:58:32 TS5410D130 update_notifications.sh: starting f/w cheking process ...
Nov 14 08:58:33 TS5410D130 update_notifications.sh: step1 result=0
Nov 14 08:58:33 TS5410D130 update_notifications.sh: version_is_latest
Nov 14 08:58:33 TS5410D130 update_notifications.sh: deleting from lcd...
Nov 14 08:58:34 TS5410D130 nasapi[18857] - system - checkUpdate - INFO- success
Nov 14 08:59:52 TS5410D130 nasapi[18857] - buffalo_jsonrpc2 - process_form - INFO- object[0]=[system], option=[None]

Below tadays complete file access log;

Nov 14 01:00:02 TS5410D130 file_smb[17830]: [User:BOOTNATUURSTEEN+administrator(192.168.120.249)] File Open(Read/Write) /mnt/array1/Boot/Daily Differential Backup - NAS_20181114010002.nbd 
Nov 14 08:03:23 TS5410D130 file_smb[3316]: [User:BOOTNATUURSTEEN+administrator(192.168.120.249)] File Open(Read) /mnt/array1/Boot/. 
Nov 14 08:03:23 TS5410D130 last message repeated 2 times
Nov 14 08:06:15 TS5410D130 file_smb[3316]: [User:BOOTNATUURSTEEN+administrator(192.168.120.249)] File Open(Read) /mnt/array1/Boot/. 
Nov 14 08:06:30 TS5410D130 last message repeated 4 times
Nov 14 08:14:22 TS5410D130 file_smb[3316]: [User:BOOTNATUURSTEEN+administrator(192.168.120.249)] File Open(Read) /mnt/array1/Boot/. 
Nov 14 08:14:23 TS5410D130 last message repeated 5 times
Nov 14 08:47:28 TS5410D130 file_smb[3316]: [User:BOOTNATUURSTEEN+administrator(192.168.120.249)] File Open(Read) /mnt/array1/Boot/DailyBackup - NAS_20181020010001.nbd 
Nov 14 08:47:28 TS5410D130 file_smb[3316]: [User:BOOTNATUURSTEEN+administrator(192.168.120.249)] File Open(Read) /mnt/array1/Boot/DailyBackup - NAS_20181020010001.nbd 
Nov 14 08:47:54 TS5410D130 file_smb[3316]: [User:BOOTNATUURSTEEN+administrator(192.168.120.249)] File Open(Read) /mnt/array1/Boot/. 
Nov 14 08:47:54 TS5410D130 file_smb[3316]: [User:BOOTNATUURSTEEN+administrator(192.168.120.249)] File Open(Read) /mnt/array1/Boot/. 
Nov 14 08:47:54 TS5410D130 file_smb[3316]: [User:BOOTNATUURSTEEN+administrator(192.168.120.249)] File Open(Read) /mnt/array1/Boot/DailyBackup - NAS_20181020010001.nbd 
Nov 14 08:57:07 TS5410D130 WebUI: login: user="admin", timeout=never.
Nov 14 12:06:28 TS5410D130 file_smb[26478]: [User:BOOTNATUURSTEEN+administrator(192.168.120.249)] File Open(Read) /mnt/array1/Boot/. 
Nov 14 12:06:28 TS5410D130 last message repeated 2 times

Thanks in advance,
Marijn
« Last Edit: November 14, 2018, 05:34:31 am by MarijnH »

Eastmarch

  • 1500 Lb Water Buffalo
  • Administrator
  • *****
  • Posts: 322
Re: Buffalo TS5410D130 TeraStation LOG / backup failure
« Reply #1 on: November 14, 2018, 05:03:38 pm »
First, fix the log settings.

Step 1: Delete all existing file access logs. If the log files are necessary, copy to another location.
1. From Settings, navigate to "Management" > "Logs".
2. Click 'Delete' to the right of "File Access Logs".
3. Click 'Yes'.

Note: If you want to copy log files to another location, follow the procedure below:
1. From Settings, navigate to "Management" > "Logs".
2. Click 'Edit'.
3. Enable "Share Link to Logs" and select the shared folder where the link will be created.
4. Access the shared folder that you have configured at step 3 and copy the "file.log" file to the desired location.

Step 2: Change the settings to save fewer file access logs.
1. From Settings, navigate to "Management" > "Logs".
2. Click 'Edit'.
3. Change archive rule settings to the following Buffalo-recommended values:
Units: "Size"
File Sizes: "100 MB"
Versions: "13"

Then, update the firmware.

https://www.buffalotech.com/support/downloads/terastation-5010-series-desktop

You are couple versions back.

**A single copy of data, even on a RAID array, is NOT a backup! Hard drive failure is not a question of IF, but WHEN! Don't take my word for it, take Google's!**