Buffalo Forums

Products => Solved Storage Threads => : warrenma March 21, 2018, 11:04:54 AM

: Having trouble using TeraStation-3010 Series - via VLAN Network - Problem Solved
: warrenma March 21, 2018, 11:04:54 AM
I configured our newly purchased TS3410RN to use as archive area for some of our company infrequently used data.   

I used DHCP to connect Lan1 and Lan2 to two different subnets. (i.e.  LAN1 10.10.100.x  and LAN2 10.10.1.x)  I needed to be able to access the NAS from any of our servers which were on other subnets (VLAN) on our company network.   

I found that the I was only able to reach the NAS from systems on the 10.10.100.x or 10.10.1.1 network.   

In order to reach the other VLAN's I had to edit the properties of the Network settings.   The default gateway under network settings was set to 'unassigned'.  Even though I used  DHCP to obtain IP address, subnet, gateway and dns settings, for some reason this field was not updated on the TeraStation.   I had to manually update the gateway and point it to the LAN1 settings.   

After doing this I was able to successfully access the NAS from any of my VLAN's using the LAN1 port as the gateway.     


: Re: Having trouble using TeraStation-3010 Series - via VLAN Network - Problem Solved
: Texturtle March 21, 2018, 11:30:24 AM
Since the TeraStation can only have one gateway and both ports were assigned a (presumably different) gateway, you need to tell the unit which gateway to use.